Workshop Intervisie en Dilemma counselen

Intervisie ‘Delen’ incl. workshop ‘Dilemma counselen’

Datum: zondag 11 november 2007
Tijd: gewijzigd, nu van 14:00 tot 16:30
Organisatie: Trainerszwembad organisatie, Dorothé Schepens (Trizon) en Clara van den Broek (www.claravandenbroek.nl)
Locatie: kantoor van Ravero, Hooghiemstraplein 122 te Utrecht. Zie routebeschrijving.
Kosten: EUR 10,- (koffie en thee aanwezig; wel zelf een lunchpakket meenemen)

Delen

Uit de aankondiging:

We hebben gemerkt dat er behoefte is aan netwerken, sparren, hoe pakken anderen dit aan, weet iemand een leuke methode voor dat, ik heb een leuke oefening voor zus en ik wil even testen hoe die op jullie overkomt, et cetera. Dat kan gaan over lichte dingen als energizers, over inhoudelijke onderwerpen, of wellicht ook over ondernemen. Het programma wordt dus een aaneenschakeling van korte stukjes die de aanwezigen inbrengen.

Brengt dit je al op voorhand op ideeën, laat die ons dan even weten! Graag met een inschatting van de benodigde tijd, dan kunnen we daar rekening mee houden.

We kunnen in elk geval de workshop “dilemma counselen” aanbieden in een wat verkorte vorm (zie hieronder). Wijziging: door ziekte kan de workshop “dilemma counselen” niet doorgaan.
Wat is dilemma-counselen?

Een mens komt soms voor dilemma’s te staan. Een dilemma ontstaat als een moeilijke keuze tussen twee mogelijkheden gemaakt moeten worden, bijv. “moet ik de nieuwe baan accepteren of kan ik beter bij mijn huidige werkgever blijven?” Vaak hebben allebei de keuzen – zeker op het eerste gezicht – voor- en nadelen. Als kiezen gemakkelijk was, was er ook geen dilemma.

Om uit een dilemma te komen, is het goed om de zaak van verschillende kanten te benaderen. Rationeel maak je een analyse van de voor- en nadelen. Emotioneel onderzoek je je gevoel en dat van je omgeving bij de keuzes. En een vooruitblik op het resultaat van je keuze, helpt bij je beslissing. Door op verschillende manieren naar een dilemma te kijken en ook de argumenten te wegen, kan een dilemma opgelost worden.

Tweetallen

Tijdens de workshop gaan we na een korte instructie in tweetallen uiteen. Een van de twee neemt de rol van counseler op zich en de ander brengt zijn of haar dilemma in, daarna draaien we de rollen om. Een ronde duurt 1,5 tot 2 uur.

Feedback

Het dilemma-counselen wordt vaak tijdens individuele sessies uitgevoerd. Wij willen onderzoeken of het mogelijk is om deze methode in een groep uit te voeren en de tweetallen zo te instrueren dat ze zelfstandig met het dilemma aan de slag kunnen.

Aandachtspunten voor feedback zijn:

  • presentatie
  • instructie van de methode
  • ondersteuning cursusleiding tijdens de sessies
  • bruikbaarheid voor groepen
  • andere op- en aanmerkingen of aandachtspunten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *