Workshop Conflicthantering en Klanklichaam

‘Conflicthantering vanuit het hart’ en ‘Klanklichaam’

Datum: zondag 9 september 2007
Tijd: Inloop 9.45 uur, start programma 10.00 uur tot 17.00 uur einde programma.
Organisatie: Anita Ferrée en Joep Everts
Locatie: “Theaterwerkplaats de Zaal”, Nijhoffstraat 42, 6821 BM Arnhem. Bij parkeren goed uitkijken dat je niet op een vergunnighoudersplek gaat staan.
Kosten: EUR 10,- (Koffie en thee zelf zetten, neem wel eigen lunchpakket e.d. mee.)

Conflicthantering vanuit het hart
Anita Ferrée (Oceaan)

Uit de aankondiging:

Conflictsituaties kunnen overal voorkomen: op het werk, thuis, op straat. Deze workshop is er op gericht je kennis te laten maken met een manier van communiceren die conflicten kan voorkomen of deëscaleren. Door zowel je eigen gevoelens en behoeften als die van de ander te erkennen en uit te drukken, kun je wezenlijk contact creëren en daarmee tot oplossingen komen die bevredigend zijn voor alle partijen.

Tijdens de workshop krijg je een theoretisch kader en werk je met praktische oefeningen.

Tijdsduur: 3 uur inclusief pauze

Deze workshop is een pilot en na afloop ontvangt Anita graag feedback op de volgende zaken:

  • De beschikbare tijd: Is deze voldoende om kennis te maken en te oefenen met de basisprincipes?
  • De verhouding theorie/ praktijk
  • De presentatie
  • Bruikbaarheid in je eigen situatie

 

Impressie

Een workshop die je echt terugbrengt bij de vraag wat en hoe zeg ik het zonder er direct een waardeoordeel bij te hebben. Het sluiten van de ogen bij een oefening in het begin van de workshop kun je volgens mij alleen doen als er een veilige omgeving is gecreëerd. Nu voelen de TZdeelnemers zich natuurlijk direct veilig in het trainerszwembad, alleen voelt jouw doelgroep dat ook zo?

De theorie en oefeningen zijn duidelijk en leerzaam. De afwisseling was goed gedoseerd. Ik kan me voorstellen dat deze workshop ook goed werkt in het onderwijs. Conflicten onderling en met studenten kunnen hierdoor sterk worden verminderd. BTW. Hoeveel waardeoordelen zitten er in deze feedback?

– Andrew David (H4) –

Eindelijk een methode om vrij snel tot constructieve communicatie te komen met een groep mensen, juist ook als ze daar niet zoveel ervaring mee hebben. Anita is zelf een mooi voorbeeld van deze respectvolle manier!

– Ellen van Velthoven (The SongWorks) –

Klanklichaam
Joep Everts (KlankLichaam)

Uit de aankondiging:

In KlankLichaam ga je op energieke en creatieve wijze met muziek aan de slag. Je gaat werken als instrumentalist en dirigent!

Programma
Na een korte en verrassende warming-up worden de slagwerkinstrumenten gedemonstreerd. Je ontdekt de vele mogelijkheden in klankkleur en dynamiek. Vervolgens ga je zelf aan de slag! Je laat je inspireren door je eigen fantasie en de anderen. Er ontstaan verrassende improvisaties. Luisteren, afstemmen, maar ook initiatief nemen en vertrouwen op intuïtie en elkaar zijn belangrijke elementen. Daarnaast ervaar je hoe het is om voor de groep te staan en deze (non-verbaal) te leiden. De muziek en de ensembleleden geven je feedback en inspiratie om nieuwe (leidinggevend)vaardigheden in te zetten met dikwijls verrassend resultaat.

Afhankelijk van de tijd en wensen kun je ook op de stoel van de componist gaan zitten: samen met anderen maak je een compositie op een inspirerend thema, repeteer je dit en neem je het op. De CD is een verrassende en originele herinnering!

Tijdens de hele workshop geeft Joep Everts feedback en achtergrondinformatie vanuit zijn jarenlange ervaring als orkestmusicus en trainer/coach.

Reacties van eerdere deelnemers:
“Dat ik door zo met instrumenten en muziek bezig te zijn alles wat in mijn hoofd spookt, los kan laten.”
“Zeer verrassend. Later dacht ik nog na over wat ik deze dag geleerd heb over mezelf. Vooral over probleemaanpak en leiderschap.”
“bijzonder inspirerend”
“Achteraf gaan je hersenen op volle toeren werken wat nog meer kan???..”

Doe mee!

  • je ontwikkelt (onvermoede?) muzikale talenten
  • je werkt aan communicatieve vaardigheden, zoals luisteren, samenwerken en leiding nemen
  • je stimuleert op een energieke en plezierige manier je creativiteit.

Kortom: spelen en leren op hoog niveau!
(Je hebt geen muzikale ervaring nodig om aan deze workshop mee te doen.)

Waar wil Joep graag feedback op hebben:
Transfer: wat is het uiteindelijke leerrendement en hoe kan dit evt. vergroot worden?
Persoonlijke benadering: hoe is het evenwicht tussen het groepsproces en individuele beleving. Wat doet hij om dat evenwicht in stand te houden en zijn er nog alternatieven?

 

Impressie

Het klappen als energizer en binnenkomer is erg goed! Jouw percussiedemo was dynamisch. Hard zacht. Melodieus. Indrukwekkend! Nooit geweten dat je zoveel los kunt maken met slagwerk/percussie. Alleen enkele deelnemers reageerden “maar dat kan ik niet”. En waren meer bezig met hoe moet ik dit instrument bespelen dan het besef dat het instrument alleen maar een vehikel was. Misschien is het aardig om achteraf de demo te geven en aan het begin kort aan te geven wat een instrument kan.

Leuk om te zien en te ervaren hoe je als deelnemer in de rol van een dirigent communiceert. Leiderschapstijlen worden snel herkend. Lastig om ideeën in je hoofd over te brengen aan een slagwerkgroep. De dirigentenoefening heeft veel in zich. Wat moet/kan ik als deelnemer leren of er uit halen? Deze vraag kwam een paar keer bij mij gedurende de workshop op. Je hebt veel kennis doseer dat en geef de deelnemers meer ruimte. En luister wat ze zeggen. Is dat niet de bedoeling? Kader dan de oefeningen sterker. Het zorgt ervoor dat de deelnemers zich beperken tot de vraag en niet gaan uitweiden over andere zaken die de oefening teweeg brengt. Wees je ervan bewust dat geluid veel energie gebruikt van de deelnemers, een korte break tussen de oefeningen blijft nodig. Na de break kan de oefening licht worden aangepast zodat er meer variatie ontstaat in de oefening. Deze professioneel uitgevoerde workshop zou ik aanbevelen als onderdeel van een training leiderschapstijlen en/of communicatiestijlen.

– Andrew David (H4) –

Krachtige methode om direct te ervaren hoe je je als leider opstelt en waar je het teveel laat liggen!

– Ellen van Velthoven (The SongWorks) –

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *